2016. április 25., hétfő

Southern gothic

Egy olyan irányzatot fogok nektek bemutatni, ami több szempontból is különleges. Egyrészt, egyáltalán nem, vagy csak nagyon szűken jelenik meg az öltözködésben. Másrészt, szigorúan zenei értelemben véve nem goth, de sok goth vagy gothhoz köthető előadó alkotott zenét ebben a stílusban. Harmadszor, az egész irányzatnak az irodalom az alapja, a zeneműveket is inkább a szövegek irodalmi paraméterei alapján szokás ide sorolni, mint zenei jegyek alapján.
Negyedszer pedig, tulajdonképpen countryzenéről van szó.




Ez a Southern Gothic, a.k.a. Gothic Americana vagy Death Country, ami tulajdonképpen melankolikus dallamokkal és sötét témákkal operáló countryzene, és népszerűbb, mint várnád. Johnny Cash-en kívül (akiről azért sejtettük, hogy itt lesz), művelték még olyan nagy előadók is, mint az R.E.M. vagy a Nick Cave and the Bad Seeds.



Az egész az irodalommal kezdődött

Az, hogy a gótikus irodalomnak van egy olyan ága, ami a tradicionális gótikus jegyeket továbbviszi az amerikai (akkor még nem egyesült) déli államokba, senkinek nem lehet meglepetés, hiszen ha nem is ismeritek Faulknert, vagy Cormac McCarthy-t (amit kétlek, mivel ő írta a Nem vénnek való vidéket), akkor is ott van például Anne Rice, akitől az Interjú, a New Orleans-i történet és a Mayfair-boszorkányok sorozat tartozhat ide. Megmaradnak a sötét múltú, zavart lelkű antihősök, a pusztulás toposza, a hátborzongató, ködös környezet, és a mágia, a természetfeletti; a ködös angol lápok helyét azonban a fülledt, párás floridai Everglades vagy a kietlen, veszélyes préri veszi át, az európai mágusok, alkimisták és őrült tudósok helyére pedig a hoodoo, a voodoo vagy az őslakosok különös vallása lép. Az európai gótikus regényeknél hangsúlyosabb a szegénység, a társadalmi egyenlőtlenségek és az erőszak ábrázolása, az elidegenedés (igen, a XX. század elején ez kb. az összes irodalmi irányzat hívószava), a történelmi traumák, az irónia és a groteszk - ami nem meglepő, ha belegondolunk, hogy a polgárháborúban vereséget szenvedett déli államokban járunk, ahol a társadalomnak fogalma sincs, mihez kezdjen magával. A rabszolgákat hivatalosan felszabadították, de tényleges társadalmi egyenlőség még nagyon sokáig (egy bizonyos szempontból a mai napig) nincs, a széttöredezett hierarchia, a háború utáni szegénység pedig hatalmas feszültséget szül. Nem véletlen, hogy a gótikus irodalmi irányzatok közül ez volt az első, ahol a gótikus elemeket, a természetfelettit nem csak a hatás kedvéért alkalmazták, hanem keretként, mintegy eszközként, hogy megfogalmazhassanak egy nagyon erős társadalomkritikát (később ugyan így használja a természetfeletti toposzát a mágikus realizmus, például a Száz év magány is). Az európai gótikus regény egyik legjellegzetesebb motívuma, a kísértetjárta kastély itt átalakul ültetvényesházzá, amiben nem csak a szellemek vagy az átkok, hanem a jelképértéke is ijesztő (tudjátok, ezek azok a hatalmas, rengeteg szobás, sokemeletes házak, amilyen például a Forrest Gump-ban vagy a Django-ban láthattatok, hatalmas verandával, hosszú, összeboruló fákkal övezett, földutas sétányokkal, körös körül éghajlattól függően ültetvényekkel vagy szántóföldekkel, kilométerekre a legközelebbi településtől.)
Amennyire tudom, ezt az irodalmi irányzatot a magyar egyetemi anglisztika alapszakokon is csak érintőlegesen tárgyalják, de a tengerentúlon olyannyira népszerű, hogy mint sok más irodalmi stílus, ott ez is éppen reneszánszát éli. És nem fogjátok kitalálni, ki az újdéligótikus (jó, te hogy máshogy fordítanád?) irodalom egyik legnagyobb figurája - de, bizony, Stephen King, aki 2014-ben még southern gothic (maradjunk ennél) musicalt is írt, Ghost Brothers of Darkland Country címmel.
Egyébként a regényei és novellái közül ide sorolhatók például a Kukorica gyermekei vagy a Rémkoppantók.





Filmek és sorozatok

Ezekre az irodalmi hagyományokra épülnek a southern gothic filmek. Ezek között megtaláljuk a már említett Nem vénnek való vidéket, de olyan klasszikusokat is ide szokás sorolni, mint a Rettegés foka, vagy a Texasi láncfűrészes.
A filmeknél is nagyobb bázisa van ennek az irányzatnak a sorozatok között. Ha végiggondoljuk, milyen sorozatok játszódnak az amerikai délen, operálnak byron-i hősökkel és természetfelettivel, ráérzünk a lényegre: True Blood, True Detective, American Horror Story harmadik, Coven című évada, és a Walking Dead, azaz az amerikai sorozatgyártás krémje is bőven alkalmazza az irányzat elemeit.






Zene

A Southern Gothic zenei része tulajdonképpen egyfajta alternatív rock és a countryzene keveréke, ami lassú, sötét dalammal, és az irodalomra jellemző motívumrendszerrel dolgozik. A sima country-tól zeneileg alig tér el, szinte csak a témaválasztás különbözteti meg őket.



Ezt a fajta zenét előszeretettel alkalmazzák a fent említett filmek és sorozatok betétdalaként vagy a trailerek zenéjének, a fentebb linkelt Bad Moon Rising című szám például a Walking Dead egyik beharangozójában szerepelt. A következő banda, a Ghoultown pedig nem kisebb személyiségnek, mint Elvirának szerezte a a főcímdalt a showjához.



Jellemző még, hogy szinte alig vannak kizárólag southern gothic zenét játszó művészek, sokkal gyakoribb, hogy egy más irányzatban alkotó banda bele-bele kóstol ebbe a különös, sötét hangulatú stílusba; a Mourning Ritual például eredetileg black metalt játszik. De például a goth színtér besorolhatatlan csodabogara, Voltaire is kidobott egy sötét country albumot, ami ide illik.


És persze az ex-Bauhaus David J Haskins, a blog háziasszonyának kedvence sem maradhat ki.




Linkek:
Shmoop - Southern gothic literature
Goodreads - southern gothic regények
Wikipédia - Southern Gothic

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése