2016. április 23., szombat

A nyomozó (2008)

És, ti szeretitek a magyar thrillereket?
...
...
...
Ja, hogy nem tudtátok, hogy vannak ilyenek?
Akkor tegyétek be szépen Annie blogját a könyvjelzők közé, ugyanis rájött, hogy nem csak RENGETEG magyar horror és thriller készült az elmúlt húsz évben, de nem is különösebben rosszak, sőt, egyenesen jók; és majdnem mind megnézhető ingyen, online és legálisan az Indafilmen.
És ahogy ismerem, ha lát egyet, le is fogja írni róla a a véleményét.


Történet

A főszereplőnk Malkáv Tibor boncmester, aki jobban kijön a holtakkal, mint az élőkkel.
Mindösszesen három olyan élő ember van, akivel többé-kevésbé emberi kapcsolatot ápol: az egyik munkatársa, aki minden nap megkérdezi tőle, berúgnak-e aznap este (erre a menetrendszerinti ironikus válasz "persze, aztán molesztáljunk csajokat", és végül sose mennek el berúgni); a kedvenc kifőzdéjének a felszolgálólánya, aki próbál közeledni hozzá a maga esetlen módján, de Tibor nem igazán van tisztában azzal, hogy mit is akar ez jelenteni; és az édesanyjával, aki éppen csontvelőrákban haldoklik, a túlélésére az egyetlen esély pedig egy norvég klinika rendkívül drága kezelése lenne, amire nincsen pénzük. Ekkor találja meg Tibort egy félszemű figura, aki paradicsomlével issza a kólát, és nagyon különös dolgot ajánl: ad hősünknek annyi pénzt, ami nem csak a műtétre elég, de utána még egy szép hosszú nyaralásra is elviheti anyukát - cserébe csak meg kéne ölni egy embert, Szirmai Ferencet. Az elgondolás egyszerű: semmilyen szál nem köti a célpontthoz, tehát teljesen biztos, hogy a rendőrség soha nem jut el hozzá.
Tibor pedig elvállalja.
Csakhogy a gyilkosság utáni napon levelet kap a már nem élő Szirmai Ferenctől, ami nem csak a nyomozók szemében teszi őt gyanússá, de önmagáról is váratlan dolgokat tud meg. Így Tibor elkezd nyomozni a halott után, hogy hamarabb találja meg a megrendelőt, mint a rendőrség, hogy megússza a gyilkosságot, és hogy saját magáról is váratlan dolgokat tudjon meg.

a nyomozó magyar film plakát



Groteszk

A groteszk össze nem illő elemek összjátékát, feloldhatatlan paradoxonokat, bizarrságot jelent, ebből pedig bőven kapunk - az egész film egyszerre nyomasztó és szörnyen humoros. Rögtön a film elején a főszereplő boncmester kisminkeli az egyik elhunytat, és ez akkor is egyszerre kelt szürreális érzést és ábrándít ki, ha éppen jártas vagy a boncmesteri feladatokban, és tudod, hogy ez tényleg az ő dolguk. Tibor és a film egyetlen épelméjű karaktere, a pincérnő a moziban egy magyar történelmi akciófilmet néznek, Csányi Sándor és Fenyő Iván főszereplésével, ami egyrészt egy fricska a szterotipikus magyar filmeknek, mert a plakátra ránézve simán hihető, hogy elkészülne egy újabb hasonló gagyi, másrészt erős kontraszttal mutatja, hogy a film, amit éppen nézel, távolról sem "sztereotipikus magyar film". Az ügyfelét alsógatyában fogadó ügyvéd, az, ahogy a gyilkos nem egy sikátorból, hanem egy felújítási állványzat lábai közül bukkan fel, az öreg néni az elfekvőben, aki fiatalos hévvel tolja a Counter Strike-ot a PSP-n, ahogy a bevásárlásból hazatérő kertvárosi szépség nem egy baguette-ekkel teli papírzsacskót cipel, hanem egy nejlonszatyrot, amiből vécépapír lóg ki, mind-mind olyasmi, amire szinte csak az a szó illik, hogy groteszk. Ezek a csodálatos ellentétek egyszerre nevettetnek meg, és szorongatják a torkodat.
A zenéje nagyon erős, néha kicsit talán túlságosan is elvonja a figyelmet, a képi világa pedig végig olyan, mintha egy boncterem hideg neonjai világítanák meg a világot, tovább fokozva a kellemesen kényelmetlen érzést.

a nyomozó magyar film



Magyar

Ez a film nem ahhoz képest, vagy annak ellenére jó, hogy magyar; a keletkezési körülményeitől függetlenül, a saját jogán jó film. (Bár kétségtelen, hogy könnyebb groteszk jeleneteket forgatni egy olyan országban, ahol a groteszk a hétköznapok része...) Azzal együtt, hogy A nyomozó feszített tempóban hintázik a vígjáték és a thriller határán, végig azt éreztem, hogy ez a film a miénk, ez nekünk szól. Nem egy csilivili nagyvárosban játszódik, hanem Budapesten, azokon az utcákon, amin minden nap járok; a szereplők nem plasztikusak, hanem olyan figurák, akik bármikor szembe jöhetnek az utcán; Malkáv Tibor szociofóbiás tekintete pedig nem egy hőshöz vagy gonoszhoz tartozik, hanem ahhoz a hétköznapian fura figurához, aki velem szemben utazik a metrón.


Indafilm

Az Indafilm jóvoltából pedig legálisan megnézhető, szóval ha ma még nincs programod estére:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése