2016. március 26., szombat

A goth ezer arca - Corpgoth

Mi is lehetne stílusosabb, mint az irodai liftben kávészünetben lőtt szelfivel kezdeni ezt a bejegyzést?



A corpgoth szigorúan nézve nem egy önálló irányzat, hiszen zenei háttere nincs, csak a külsőben mutatkozik meg, és bármelyik öltözködési irányzatot irodakompatibilissé lehet tenni. Mégis van néhány jellegzetesség, amit el lehet mondani róla nagy általánosságban, főleg a külsőségekre szorítkozva.
  • Mert ha a hipsterek felvehetnek a hétköznapi ruháik fölé egy öltönykabátot, és ezt hívhatják "business casualnak", akkor mi miért ne tehetnénk hasonlóan a goth ruháinkkal? *nyugi, irónia volt*
  • A kinézet mögött az az elgondolás áll, hogy úgy tartsuk meg a ránk leginkább jellemző öltözködési jegyeket, hogy közben ezzel nem rontjuk a saját esélyeinket a munka világában. Beilleszkedni anélkül, hogy betagozódnál, megkomolyodni anélkül, hogy unalmassá válnál.
  • A legjellegzetesebb ruhadarabok nőknél a ceruzaszoknya és a blézer, férfiaknál az öltöny, a mellény és a nyakkendő (hiába kezdi éppen kiszorítani ezeket a mainstream üzleti divatból a business casual. Stay Classy!).
  • A színvilág a feketén kívül a fehérre és a sötétebb színekre, bordóra, lilára, sötétzöldre, stb. terjed ki, neon- és pasztellszínek abszolút kizárva. Mintákat tekintve a hajszálcsíkos darabok jöhetnek szóba, illetve az olyan egyszínű anyagok, ahol a textília szövése adja ki a mintát.
  • A ruhák anyaga legyen természetes (hatású). Nyilván nem rohangálhat mindenki olasz öltönyselyemben, de sajnos a lakk, a latex, a wetlike és hasonló extrémebb anyagok nem játszanak.
  • A hajnál megint csak az a legszerencsésebb, ha természetesebb színű marad, például fekete, barna, vagy sötétvörös.
  • A kiegészítőknek csak a képzelet szabhat határt, és itt ne ragadjunk le az ékszereknél; csontmarkolatú toll, kopolyás iratkapocs, denevéres post-it papír, plexibe öntött madárpók papírnehezék mind-mind elérhető online boltok kínálatából, némelyik még a nagyobb városok könyvesboltjaiban is.
  • Érdekes módon egy corpgoth outfit sokszor üzletiesebb, professzionálisabb, ízlésesebb külsőt kölcsönöz, mint ahogy az átlag irodista egy átlagos napon kinéz. Vagyis ha a sötét ízléseden csak egy aprót csavarsz, sokkal előnyösebben fogsz kinézni, mint Átlagosék valaha is, úgy, hogy közben önmagad maradsz.
  • Megemlítendő corpgoth ikonok Abby Sciuto az NCIS-ből, Demóna az új élőszereplős filmből, Gomez Addams az Addams Family-ből és a zenész Aurelio Voltaire.
Ide azért Voltaire képe kerül, mert a többieket valószínúleg ismeritek.

Egyetem első éve óta, immár öt éve irodában dolgozom, emiatt hétköznaponként leggyakrabban ilyen külsővel lehet engem látni. Jó érzés, hogy egyszerre lehetek önmagam, és látszódhat is rajtam, aki vagyok; mert ugye attól, hogy nem vagy feketében, még nem leszel más ember, de azért mégis jobban esik, ha meg is mutathatod magad. Jó érzés továbbá, hogy végre komolyan vesznek, nem diákként, nem egyetemistaként, nem gyerekként kezelnek a munkatársaim, hanem egyenrangú partnerként; mert ugyan nem a ruha teszi az embert, de a többi ember az alapján fog megítélni, amit lát, és a corpgoth külsőben a goth és az üzletember/asszony egyformán hangsúlyos.

A zsebórám azt mutatja, hogy lekéstem a meetinget

A fotó egy munkanap UTÁN készült, ahogy ez látszik a fejemen is


Itt találtok még egy hosszabb írást a corpgothról,
itt pedig hasonló témájúcikkeket több bloggerkollégámtól:


by:A


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése