2015. március 22., vasárnap

Rockabilly körszoknya

Körszoknyát valószínűleg mindenki viselt, aki volt valaha kislány, ez az, amit kiskorunkban királylányszoknyának, vagy pörgősszoknyának hívtunk. És valóban, sok Disney-hercegnőnek, többek között Aurórának, Belle-nek  és Annának is ilyen szoknyája van, mert szép az esése, és forgásnál tényleg szépen száll, nem véletlenül kedvelik a rockabilly-sek.
A szabása (általában) pontosan úgy történik, ahogy a nevéből sejteni lehet, ki kell vágni egy nagy kört, azon belül egy kisebb, derékméretű kört, és nagyjából kész.

Igen ám, de mi van akkor, ha a kiszemelt alapanyag csíkos? Akkor ezzel a módszerrel azt érnénk el, hogy a kész darabon a csíkok ide-oda állnának, egyszer függőlegesen, egyszer vízszintesen, néhol átlósan, az pedig nem szép.

Emlékszel, amikor az iskolában, a mateklecke fölött görnyedve azon tűnődtél, hol fogod használni az életben ezt a sok szart? Hát íme :D
A problémát úgy tudjuk áthidalni, hogy a szoknyát nem egy nagy körként szabjuk ki (úgy egyébként is túl sok lenne a nyesedékanyag), hanem több, esetünkben nyolc panelből, ezekhez viszont számolni kell... (!) :@ :(

  • Először is kell a derékbőséged (pontosabban annak a résznek a kerülete, ahol a szoknya kezdődik, ugye ez máshol van csípőszoknya esetében, mint a derékszoknyánál), és a szoknya hossza.
  • A derékbőséged lesz a belső kör kerülete, ezt a számot elosztod 6,28-cal, ez lesz a sugár.
  • A sugárhoz hozzáadod a szoknya hosszát, ez az új sugár.
  • Az új sugarat megszorzod 6,28-cal, így megkapod a szoknya aljának a kerületét.


Vázlat

  • A derékbőséget és a szoknya aljának a kerületét is elosztod annyival, ahány panelt szeretnél, nálunk ez most nyolc.
  • Ebből már megszerkeszthető a szabásminta: egy olyan trapézt kell rajzolni, aminek a rövidebb alapja a derékbőség nyolcada, a hosszabbik alapja a szokna aljának nyolcada, magassága pedig a szoknya hossza.
  • A trapéz alja lehet egy kicsit ívesebb, de akár a felhajtás során is igazíthatunk az ívén.

Nincs fekete zoknim. Egyszer csinálok egy "Un-Goth Confession" kihívást, ez lesz az első pont.

  • A paneleket úgy kell összevarrni, hogy kiterítve egy kört alkossanak. Így végül darabokból kapjuk meg azt a kört, amit eredetileg egyben vágtunk volna ki.
  • Ha pontosan a derékméretünket használtuk, akkor zipzárt vagy gombokat kell tennünk az oldalára, hogy bele tudjunk bújni, azonban ha kicsit nagyobb kerülettel számolunk, akár gumival is megoldhatjuk. Én gombokat használok, az jár a legkevesebb macerával (meg mert nem tudok zipzárt varrni. meg mert a varrógépem fel tudja varrni a gombot.)

W.I.P.

A kész darab:

Így látszik, hogy a szoknya egy körlapból van.
A zoknim túl világos.

Látszik, hogy körülbelül milyen a szoknya esése.
És tudom, hogy nem kéne annyit játszanom az időgéppel, de a rockabilly korszak olyan király :D

És egy kis gothabilly így a végére:



by:A

3 megjegyzés:

  1. Csini vagy :3 Bár én pont nem kedvelem túlzottan a rockabillyt, de ez a szoknya nagyon kis aranyos lett. Én gondolkodtam csíkos fűzőn de nem merem bevállalni pont azért mert máshogy kell szabni mint egy hétköznapi anyagból és félek hogy elrontom, úgy hogy respect hogy bevállaltad ezt az anyagot.
    Egyébként nemrég találtam a blogodra és nagyon bejön, én is a kreatívkodós emberek táborát erősítem és bevallom Blithe és a Te hatásodra is kezdtem el újra blogolni párév kihagyás után. :3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :3
      Megtiszteltetés :D Örülök, hogy te is kreatívkodsz, remélem, majd megmutatod valamikor.

      Törlés
    2. Persze, igyekszem felpakolni a blogra a dolgokat:D

      Törlés