2015. március 27., péntek

Kávéstencil

Teljesen őszinte leszek: ez egy körülbelül fél éves projekt, és fogalmam sincs, miért nem publikáltam akkor. Pontosabban a képek fel vannak töltve a blogmotorra, csak a poszt nem íródott meg... Talán alkalmazni kéne a projektmenedzsment órán tanultakat az itteni dolgaimra is.

Szóval, a kávé tartja mozgásban a világot, biztos vagyok benne, hogy az olvasóim nem kis része kávézik (legyen bár jó vagy rossz hatása), nem csoda, ha magunkra akarjuk szabni a kávénk kinézetét is.
Persze, a régi vicc, hogy "úgy iszom, mint amilyen a lelkem - feketén" a legegyszerűbb módszer erre, de engedjünk teret az ínyenceknek, akik finompörkölésű Rosabayát isznak gyümölcsös jegyekkel, vagy flat white-ot, esetleg latte-t. Nekik szól ez a bejegyzés.
Kávéstencilt azokra a kávékra lehet alkalmazni, amiknek egy kisebb-nagyobb habréteg található a tetején - a kotyogós nem ilyen (de kotyogósban nem is főzünk Volluto-t). A habosított tejes kávék viszont értelemszerűen igen, illetve a nagy nyomáson, közvetlenül a csészébe lefőzött kávék, például a kapszulás kávék is. Ilyenkor a habrétegre szokás "rajzolni" valamit, akár a kávé csurgatásával, akár fűszerekkel, például fahéjjal; ezek a stencilek a fahéjas képekhez segítenek.


Nem is kell hozzá sok minden, csak egy füzetalátét (tudjátok, ami arra való, hogy az írás ne üssön át a következő oldalra), a képen látszik az ércédula is: 190 Ft. Ezen kívül csak egy sniccer kell (ami minden rendes hölgynek van otthon), és némi rajztudás.

Stílszerűen kávésbögrével a háttérben.

Először körbe kell rajzolni a bögre száját, hogy ne menjen majd oda a fahéj, ahova nem kéne. A körökhöz rajzoljunk egy-egy nyelet, mindezt persze minél helytakarékosabban. A körökbe aztán rajzolhatunk bármit, ami tetszik, persze a stencil tulajdonságait szem előtt tartva: a fehér részeknek kapcsolódnia kell egymáshoz.
Például a koponyánál, a szemet nem rajzolhatom meg sima körként, hiszen akkor a kivágásnál egyszerűen kiesne, össze kell húznom a szélső fehér résszel.
A legbiztosabb módszer az, ha a kész rajzon feketével kiszínezed a kivágandó részeket, így látszani fog, vannak-e elszigetelt fehér részek.
Ne legyenek!



Ezután a fekete részeket sniccerrel kivágjuk. Nem árt, ha egy fém felületen tesszük ezt, mert a sniccer éles, a műanyag lap pedig vastag, és kell egy kis erő az átvágásához.


A kész stencil valahogy így néz ki:


Ha kipróbálom, csatolok képet dekoratív kávéscsészéről is.
Addig is.

by:A

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése