2014. október 21., kedd

Legendairtás

Mára egy másik bejegyzést terveztem, de... hú, ez nem lesz könnyű.
Nem gondolom, hogy okosabb lennék, mint az átlag, vagyis lehet, hogy amit itt leírok, az mind tévedés. Miért ne lehetne?
De mióta aktív vagyok az internet sötétebb oldalán, úgy három hónapja, sok különös dologba futottam bele. (Aki most megrökönyödik, hogy miért osztja az észt egy újszülött, az olvasson vissza oda, ahol leírom, hogy IRL mennyi ideje vagyok aktív.) Tényleg. Csak az tudja átérezni, milyen különös dolgokra gondolok, akik ültek már hajnali háromkor a tíz órás csillámfaszláma mix előtt, vagy fuldokoltak a Balázs-show goth-lánykérésén.
És ezeket a különös dolgokat nem tudom szó nélkül hagyni. Nem tudom, mennyire vagyok hiteles, mennyivel ér számotokra többet az én szavam, mint egy random internetes trollé, de meg kell próbálnom, a saját lelkem megnyugtatása érdekében.

Szeretnék eloszlatni néhány tévhitet, ami valahogy újra és újra felbukkannak magyar és külföldi blogokon, kérdezős oldalakon, cseten (igen, így írják), Facebookon, trollbarlangokban, juhtube-on (merthogy birka, ami a juh, és a birka buta, érted... ééérteeeeed) és a net mindenféle bugyrában.


1, Ha valami olyat csinálsz/kedvelsz, ami nem a szubkultúra része, jön a szubkultúrarendőrség, és megtiltja, hogy a hátralévő életedben valaha is feketébe öltözz.

Próbáljuk ki, jó?

Ennél kevésbé dark képet nehezen lehetne találni
Na? Na? Mikor tiltotok le, mert kiraktam egy ilyet a blogomra? Én várok.

A valóság az, hogy senkinek nincs joga beléd kötni csak azért, mert goth létedre szereted a Disney Chanelt, vagy rapper létedre Nietzsche-t olvasol elalvás előtt. Ez egészen egyszerűen nem így működik. Persze el lehet vitatkozni azon, hogy ki mi alapján tartja magát egy szubkultúrába tartozónak, de ehhez kívülről senkinek semmi köze nincs. Egy szubkultúra nem arról szól, hogy mindig mindenben meg kell neki felelni, hanem éppen fordítva: ha NEKED megfelel egy adott szubkultúra szellemisége, akkor jól fogod magad érezni benne akkor is, ha közben olyan förmedvény van a lábadon, mint az ott fönt.

2, Ha valami olyat csinálsz/kedvelsz, ami nem a szubkultúra része, hirtelen nyílik egy dimenziókapu, és létrejön egy új alstílus, aminek te vagy az első és egyetlen tagja.

Ugye te is találkoztál már Gourmet Goth-tal (aki goth és főz), Health Goth-tal (aki goth és kondiba jár), Cyberpogánnyal (olyan, aki a cybergoth, miközben a vallása pogány), vagy Candy Goth-tal (aki goth és szereti az édességet)? Ugye hogy ugye?!

A fentiekben felsorolt logikát követve, azaz hogy a szubkultúra és az identitásod is kibírja, ha valami olyat teszel/kedvelsz, ami nem a része, ez komplett hülyeség. Inkább valami olyasmi állhat a dolog hátterében, hogy ha valaki nagyon egyedi akar lenni, akkor nem elég neki, hogy egy sztereotipikusan nonkomformista szubkultúra tagja, neki még ennél is sokkal sajátabb meghatározás kell, gyakran mögöttes tartalom nélkül (mutasson nekem valaki gourmet goth zenét, és visszavonom!).
Csak azt felejtik el, hogy belőlük ígyis-úgyis csak egy van, egy tökéletesen egyedi, megismételhetetlen példány! A stílusok és szubkultúrák lényege pedig éppen az összetartozás (lenne), nem az, hogy kacifántos megnevezésekkel elhatároljuk magunkat a többiektől.

3, A gothok teljesen kifejlett állapotban kelnek ki fekete, porcelán héjú tojásokból, teljes harci díszben, és komplett kozmikus tudással.

Vagyis aki fel meri tenni azt az arcpirító kérdést, hogy hol lehet goth ruhákat venni, milyen zenét hallgatnak a gothok, milyen koncertek és események vannak a szubkultúra keretein belül, azok menthetetlen pózerek, és kötelességünk tűzzel-vassal, de leginkább masszív internetes trollkodással irtani őket.

Nemár, ez tulajdonképpen olyan "a-mai-fiatalság" típusú nyavalygás, amit a megkeseredett öregnénik szoktak levágni a buszon. Te is elkezdted valahol, én is elkezdtem valahol, Robert Smith is elkezdte valahol, David J is elkezdte valahol, de képzeld, még Poe és Lugosi is volt valaha gyerek! Mind feltettük azt az első kérdést valamikor, hogy "anya, miért van a nénin fekete rúzs", "milyen zenekar ez itt a pólódon", "mit jelent az ankh-kereszt" vagy valami ilyesmi. És persze, tapasztalt fejjel már elég butának, sőt, szakbarbárnak tűnnek az ilyen kérdések... de gondolj arra, amikor vezetni tanultál! Mindenki ledudált, megelőzött, beintettek, elfelejtettél indexelni, rád szólt az oktató, elfelejtetted, melyik pedál mit tud - nem azért, mert béna voltál, hanem azért, mert TAPASZTALATLAN. Ami nem bűn.

4, Egy goth nyarat csinál.

Találkoztál egy gothtal, aki bunkó volt veled? Ebből nagy statisztikai bizonyossággal következtethetsz, hogy az összes goth bunkó, ezért kerüld el őket, de jó messzire! (más szubkultúrára/stílusra/nemzetiségre/bolygóra is alkalmazható)

EMBEREK VAGYUNK! És az emberek nem egyformák, oké? Eltér a véleményünk, eltér a világlátásunk, a szemszínünk, a temperamentumunk, a háttértörténetünk. Máshogy fogunk hozzád állni, más szavakkal kérjük a kenyeret a boltban, sőt, még a vécépapír sem egyformán tekeredik mindegyikünknél. De ez miért meglepő?

5, Aki nem fújja kívülről Poe összes műveit, az pózer.
6, Aki nem úgy néz ki, mint egy fekete festékbe mártott punk, az pózer.
7, aki nem úgy néz ki, mint egy csipkébe öltöztetett porcelánbaba, az pózer.
8, Aki nem hallgat Bauhaust, és kizárólag Bauhaust, az pózer.
9, Aki nem jár goth klubokba, az pózer.

Aki nem pózer, az pózer! Bizony!

A válasz az összes felvetésre az, hogy mivel különbözőek vagyunk, a szubkultúra különböző aspektusai érdekelnek jobban. Kit az irodalom, kit a zene különböző ágai, kit a különböző öltözködési stílusok, kit csak az esztétika, kit a filozófia vagy a szemléletmód fog meg - és ez miért lenne baj? Nincs értelme folyton azt keresni, hogy ki miben különbözik tőlünk, és kibe hol lehet belekötni - inkább örüljetek neki, hogy a goth szubkultúra ilyen sokoldalú!

10, Öreg rocker halott rocker

Mindenki tudja, hogy a szubkultúrák kamaszos faszságok, és hogy a felnőtteknek nincs szükségük ilyesmire. És húsz fölött egyébként is ciki, ha valaki a normálistól nagyon elütő ruhában mászkál. Na meg gondolj a gyerekeidre, hát mit fognak tőled tanulni, ha fűzőben mutatkozol előttük?!

Bocsánat, de miattad van néprajz szak az egyetemen, mert egy ekkora parasztot muszáj tanulmányozni!
Ha valakinek a világszemlélete és az ízlése mágikus módon eltűnik a huszadik születésnapja utáni éjjelen, az jelentkezzen nálam, szerzek neki használtan olcsóért. Tény, hogy ha megkomolyodik az ember, már nem megy például Adora BatBrat-nek kifestve munkába, de ez nem azt jelenti, hogy feladja a stílust, hiszen ez egy KULTÚRA, azaz az öltözködésen kívül millió más aspektusa létezik.
És hogy a gyerekeim mit fognak tanulni tőlem? A normálistól eltérő dolgok tiszteletét, a kultúra tiszteletét, az irodalom tiszteletét, a filozófia és a gondolkodás tiszteletét, miközben a legtöbb embernek a mezei, általános tisztelet is nehézséget okoz.

11, A gothok trógerek, és nincs jövőjük.

Mert gondolj bele, ilyen külsővel például ki venné fel őket, vagy ki csinálna nekik gyereket?

Biztos teljesen véletlen, hogy rengeteg goth ismerősöm jár egyetemre, vagy már be is fejezte azt. Hogy rengetegen beszélnek nyelveket, hogy majdnem mindegyikük a szakmájában dolgozik.
Olyan hihetetlen lenne, hogy a munkaadóknak vonzó a bátorság, és a szabadabb gondolkodás? Vagy gondoljatok bele, a dark ruhák, koncertek, klubok drágák, akár csak az igényesebb regények és verseskötetek, tehát a motivációnk is bőven megvan, hogy egyre jobb és jobb helyre küzdjük magunkat.
No és persze, mint tudjuk, a marketingben az a sikeresebb, akit könnyebb megjegyezni - kell még magyaráznom?
A gyerekekről pedig... Nem tudom, ki hány gothtalálkozón volt már, de az is elég, ha keres a neten egy albumot a Wave-Gotik Treffen-ről, tele van gyerekekkel, sőt, viszonylag idősekkel is. Mivel ez az egész hóbelevanc nem egy divathóbort, hanem KULTÚRA, amiben minden korosztálynak van helye.

12, A goth az egy zenén alapuló szubkultúra, tehát semmi köze nincs se a gótokhoz, akik egy barbár törzs voltak, se a romantikus "gótikus" irodalomhoz. A gótikus építészethez meg pláne semmi.

Ja, az elnevezés pedig teljesen véletlen, mint a miért nyúl a nyúl, és a mire vár a vár.

Igen, zenei ALAPÚ szubkultúra, azaz nem CSAK a zene a lényege. Részben, nem kis részben, de nem KIZÁRÓLAG.
Nem szeretek fölöslegesen írni, és már dörömböl az ajtómon a szubkultúrarendőrség a rózsaszín szőrös gumiklumpás kép miatt, úgyhogy itt egy link, szintén a Shadow and Light egyik cikkéhez. Ez házi feladat, holnap kikérdezem.
Néhány embert bezárnék egy rózsaszín szőrös gumiklumpákkal teli szobába, amíg el nem olvassa ezt.

+1, A gothok mélyen vallásosak, mert a templomos lovagrend leszármazottai.
(Nem én találtam ki, itt a link, második hozzászólást tessék nézni.)

Bocs, de ez igaz. Mi vagyunk a templárok titkos rendje, az Asszasszinok ősi ellensége! Pusztulj, Ezio Auditore!

Jézus, EZ KINEK, MIÉRT, HONNAN JÖTT?! 
Ehhez nem tudok mit hozzáfűzni.
Kiégtem.

Ez még a holtak szerint is facepalm-esélyes
Már ő is csak a fejét tudja fogni ennyi baromság hallatán


by: A

6 megjegyzés:

  1. Sziaa! Szerintem nagyon jól összefoglaltad a lényeget! ::))

    VálaszTörlés
  2. Na jó, de amikor valami olyan dolgot kedvel, ami szöges ellentéte annak, ami a szubkultúrát jelenti? Úgy értem, ami a szellemiséggel abszolút szembeáll? Érted, mire gondolok, bizonyos dolgokban nem foglalhat egyszerre két helyen állást az ember.

    A 11. ponthoz annyit fűznék hozzá, hogy a szakdolimhoz történő kérdőívezés alatt kiderült, hogy a mai goth szubkultúrát alkotó emberek kb 3/4-ed része 20 év fölötti, és ha jól emlékszem, kb 2/3-a egy vagy több diplomával rendelkezik (esetleg épp egyetemre jár), a szellemi munkát végzőek aránya is jóval magasabb, mint a kétkezieké/ munkanélkülieké.. Úgyhogy ilyen szempontból is cáfolnám a feltételezést, hogy a hozzánk hasonló embereknek ne lenne jövője.

    A 12-hez pedig ajánlom mindenkinek Laura Schwöbel 'Finnish Goth Subculture' c. szakdolgozatának elejét, amiből magyar nyelven tömörítvényt is készítettem ('A gót törzstől a goth szubkultúráig' címmel, gondolom találkoztál már vele ^^), nagyon szépen összefoglalja a hölgy, hogy miről is van szó elnevezésügyileg.

    (Köszönöm szépen az említést :) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amikor írtam, akkor is sokat gondolkoztam a kérdésen, amit felvetsz. Mert igen, vannak pillanatok, amikor felhördülök, hogy MIÉRT lenne már goth ez vagy az, amikor szerintem éppen az ellentéte mindannak, amit képviselnünk kéne (healthgoth...), de mindig ugyan oda lyukadok ki. Egyrészt, ha tényleg annyira kibékíthetetlen az ellentét, a probléma idővel megoldja magát, mert az ember tényleg nem vallhat egyszerre két ellentétes elvet, erre pszichológiailag képtelen tartósan. Másrészt, ha igazunk is van, nem hiszem, hogy lenne jogunk beleszólni valakinek az identitásába. Végül pedig, mindig fenntartom magamnak a tévedés jogát: mi van, ha csak szerintem kibékíthetetlen az ellentét, ő viszont találékony, és egyensúlyba tud hozni olyan dolgokat is, ami szerintem lehetetlen?
      Azt hiszem, Kiss Ádám kabaréban van szó egy fiúról, aki hétfő-szerda-pénteken rocker, a többi nap rapper... most hirtelen ez jutott eszembe XD de nyilván nem ilyen megoldásra gondoltam, csak... túl jóindulatú vagyok, azt hiszem.
      (Ó, én köszönöm, hogy annyi mindenről írsz :D)

      Törlés
    2. Teljesen jogos gondolatok.
      "ha igazunk is van, nem hiszem, hogy lenne jogunk beleszólni valakinek az identitásába" - de azzal, hogy valaminek mondja magát (tegyük fel, miközben olyat teszi ami kizárja, hogy az adott szubkulthoz tartozzon), akkor a szubkultúra többi tagjának nincs joga fenntartással kezelni az illetőt, kikérni magának, hogy a viselkedésével a többieket is lejáratja (ha éppen valami ordenáré dologról van szó)?
      Hú, egyébként komoly, összetett dolgok ezek, mert annyira nem lehet általánosítani, és körülhatárolni sok esetben :/

      Törlés
    3. Szerintem ilyen esetben kezelhetjük fenntartással, kikérhetjük magunknak, teljesen jogos lenne - de akkor is a viselkedését kritizáljuk, nem az identitását.
      Bár azokat is teljesen megértem, még ha nincs is mindig igazuk, akik kisebb devianciák miatt is harciasan a szubkultúra védelmére kelnek, például káromkodás miatt teremtik le az embert, hogy "igazi goth nem tesz ilyet (ez valódi példa, egy barátnőmmel megtörtént), mert így is elég negatív a goth megítélése, és semmi szükség még tovább rontani.
      De igazad van, nem lehet általánosítani, és az egyes esetekben sem mindig egyértelmű ez.

      Törlés
    4. (Haha, és akkor visszajutunk odáig, hogy "mitől goth valaki", eh :))

      Törlés