2014. szeptember 2., kedd

Goths of Colour

(Szerintetek minek lehetne fordítani ezt a kifejezést? Színesgoth?)

Szóval, régóta töprengtem, milyen is lehet egy olyan goth (vagy bármilyen sötét-alternatív szubkultúra tagjának) az élete, aki egyébként színesbőrű.
Hogyan öltözködik? Mi inspirálja a stílusát? (Evidensnek tartottam, hogy felhasználják a saját kultúrájuk halottkultuszának elemeit, például egy mexikói a Sugarskull-mintákat, de nem találkoztam ilyesmivel :S ) Hogyan fogadja őket a szubkultúra többi tagja?
Mert tény, hogy a gothoknak is van egy saját magukról alkotott képük, ami leggyakrabban vékony, hófehér bőrű, nemesi kinézetű fiatalokról szól, ami legalább annyira hamis sztereotípia, mint a külvilág vért ivós, sátánistás, depressziós elképzelése.
Végül is a szubkultúra egyik ismérve az, hogy eltér a mainstream-től, akkor mi joga lenne közülünk bárkinek azért kritizálni egy másik tagot, mert másmilyen?



A kérdéseim nagy részére még mindig nem kaptam választ, de azért találtam egy-két dolgot.

DarkSKIN - Tumblr blog, ahol kifejezetten néger gothok képeit és afroamerikai hölgyek viktoriánus időkből származó fényképeit teszik közzé. A blog alcíme az, hogy "I am so goth I was born black", azaz "Annyira goth vagyok, hogy feketén születtem". Nem tudok sok mindent hozzáfűzni, a fényképek lélegzetelállítóak, és az egész oldal magáért beszél.

Black Sheep Goth - Újabb Tumblr blog, ami nem csak a színesbőrűekkel foglalkozik, hanem az LBGTQ közösség tagjaival (Leszbikus, Biszexuális, Meleg, Transznemű és Queer, valamint Pánszexuális (nem számít neki a nem, de nem bi, hanem "gendervak"),  Aszexuális és Nem-Bináris (nem látja indokoltnak a nemek közötti különbségtételt) egyének megnevezésére használatos gyűjtőfogalom), testi- és szellemi fogyatékosokkal, és Plus-Size emberekkel. Ennek a blognak a szelleme az, ami igazán megfogott, a képek nagy része ugyanis rossz minőségű, telefonos kép - de ettől még jóleső a tudat, hogy a Nagy Fekete Napernyő alatt ennyi különböző ember él. Sajnos már nem aktív, de érdemes egyszer-kétszer végigpörgetni a képeket.

Fuck Yeah Black Goth! - Szintén Tumblr. A címmel ellentétben nem csak fekete, hanem bármilyen színesbőrű goth képét posztolja a bloggazda.

Végül pedig a Gothic Charm School kapcslódó bejegyzése, hibátlan, mint mindig.

(gothicangelclothing.co.uk honlapról, ott nem volt megjelölt forrás)

Mindenesetre, Goth vs. Elitizmus: 1-0.



1 megjegyzés:

  1. Hú, vagy egy méternyi külön könyvjelzőm van csodaszép színesbőrű goth emberekről ♥ Örülök, hogy elővetted ezt a témát :)

    VálaszTörlés