2014. július 29., kedd

30 napos goth kihívás - 12. nap

Day 12 – What's your gothic inspiration?
12. nap - Ki számodra a goth inspiráció?

Ők:



Goin' down to South Paaark and have myself a tiiiiiime.
Death and sadness everywhere, loneliness and degradation.
Goin' down to South Paaark, gonna take my woes with me.
Nightmare every night, posers shouting "Let's go shopping!"
Headin' out to South Park, 'cause I can not unwind.
I like spiders, loss, and rain. I'm only happy when I'm in pain!
Goin' down to South Paaaaark to die! To die! To die!

Na, komolyra fordítva a szót... milyen téren?

Mert például az írásban, meg bármilyen papírmunkában Stephen King inspirál, és nem csak a hangulatvilágával, hanem a módszerével. Hogy leül, és estig nem kel fel az írógép elől akkor sem, ha nem jut eszébe semmi. Olyan munkamorálja van, mint egy sztahanovista munka hősének - meg annyi regénye, mint kb senki másnak, maximum Isaac Asimovnak, szóval kifizetődő a technikája.
Előmenetel terén, és gondolom, ezzel nem vagyok egyedül, Abby Sciuto az, aki egyfajta fiktív példakép lehetne. Sokdiplomás szociológus, pszichológus, kriminológus mikrobiológus, aki koporsóban alszik - és valaki még azt mondja, hogy a kis különcök nem viszik semmire! Persze még jobb példaképek azok, akik valóságosak, és van egy-két diplomájuk, és három-négy nyelvet beszélnek, és egész életükkel rácáfolnak arra a sztereotípiára, hogy a gothok fiatal senkik, akik soha nem lesz belőlük sikeres felnőtt - vagy ha igen, akkor az csak azért lesz, mert kinőtték a goth-ot. De ők olyan sokan vannak, hogy nem tudnám felsorolni őket.

A legnagyobb inspiráció számomra pedig Carrie White. Nem is értem, miért nem lett belőle legalább akkora bálvány, mint Wednesday Addamsből. Mármint oké, hogy Wednesday sokkal menőbb, mert hidegebben reagál a dolgokra. De Carrie-ben éppen az a lényeg, hogy se nem menő, se nem hideg! A könyvben leírt báli ruháját (vérvörös, princesszderekú egyberuha) bármelyikünk elfogadná karácsonyra, a vallásos felhangok és a valláskritika is a goth kultúra gyakori eleme, a családi problémák, az iskolai gondok, a (sajnos csak a könyvben lévő) "mihez kezdek az életemmel" agonizálások, természetfeletti válaszcsapás MINDENÉRT...
Oké, nem áradozok, Carrie király!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése